Marco
Marco
Gastheer

Marco

Marco is binnen Avoord een van de weinige mannelijke zorgverleners. En dat terwijl hij ervan overtuigd is dat zoveel meer mannen plezier en waardering uit dit werk kunnen halen. Daarom heeft hij een missie: meer mannelijke collega’s de zorg in halen. “Ik switchte zelf van een echte mannenbaan naar de zorg, en ik had geen betere keuze kunnen maken!”

Twee jaar geleden stapte Marco voor het eerst de zorg binnen. Zijn reis naar deze rol toe is er één vol bijzondere wendingen en veerkracht. Twee jaar geleden stond zijn leven nog in het teken van de slagerij, waar hij maar liefst 40 jaar met passie werkte. "Ik ging altijd fluitend naar werk, fluitend naar huis. Totdat ik te maken kreeg met niet-aangeboren hersenletsel: afasie, een taalstoornis waardoor ik nu moeite heb met spreken, begrijpen en schrijven", vertelt Marco.

Van slagerij naar zorg

Marco moest letterlijk weer opnieuw leren praten, zoals een klein kind. Het schrijven blijft nog altijd een uitdaging, maar praten gaat gelukkig weer goed. Het was een intense periode van revalidatie waarin Marco zichzelf opnieuw moest uitvinden. Hoewel hij zijn oude beroep als slager niet meer volledig kon uitoefenen, heeft hij zijn hart weten te volgen richting een nieuwe passie: de zorg.

"Toen ik in het ziekenhuis lag en slecht kon slapen, dacht ik al weleens: wat als ik niet meer als slager kan werken? Misschien ga ik wel de zorg in…", herinnert hij zich. Die gedachte werd werkelijkheid toen hij via een logopediste in contact kwam met Avoord. Na een paar dagen mee te lopen op de werkvloer voelde hij meteen dat hij hier thuishoort.

Ik switchte zelf van een echte mannenbaan naar de zorg, en ik had geen betere keuze kunnen maken!

Het dagelijkse werk: een band opbouwen

Marco begint zijn dagen vroeg, om acht uur in de ochtend, met het klaarzetten van spullen voor de appartementen van de bewoners. “Eerst de badkamers van de bewoners op orde brengen en vervolgens de bewoners begroeten. Sommige mensen slapen nog, anderen zijn al wakker”, vertelt Marco. "Het mooiste is dat praatje of geintje met de bewoners. Ze zijn altijd blij om je te zien."

Zijn werk is een mix van praktische taken zoals het ontbijt klaarmaken en de bewoners begeleiden, maar het is de aandacht en de zorg voor de mensen die het werk voor Marco zo bijzonder maken. "Ik vind het belangrijk dat ze zich veilig voelen. Je merkt dat aan de mensen, ze voelen de warmte die jij geeft", vertelt hij.

Kwetsbare momenten die raken

Tijdens zijn werk heeft Marco al heel wat bijzondere momenten meegemaakt. Eén daarvan zal hem altijd bijblijven. Een oudere dame met wie hij vanaf het begin een speciale band had opgebouwd, vroeg altijd naar zijn kleinzoon. Maar op een dag verslechterde haar gezondheid snel. "Ik had haar vrijdag nog een bakje koffie gebracht en gezegd dat ik dinsdag weer zou komen. Maar toen ik terugkwam, was ze overleden. Dat raakte me enorm", vertelt Marco met vochtige ogen. Hij ontving later een uitnodiging voor haar uitvaart, iets dat hem diep trof. "Het deed me zo goed. Dit vak is kwetsbaar, maar dat maakt het ook zo mooi."

Meer mannen in de zorg

Na veertig jaar in een typisch mannenberoep te hebben gewerkt, ervaart Marco nu een groot contrast in de zorg. "Van de tien medewerkers zijn er negen vrouwen", lacht hij. Tijdens een introductiedag bij Avoord was hij zelfs de enige man in een groep van veertig nieuwe medewerkers. Maar Marco is stellig: “Ook mannen kunnen hier veel waardering uit halen. Het is geweldig werk."

Voor Marco is de zorg zijn nieuwe roeping. Zijn dagen zijn gevuld met liefde en aandacht voor de bewoners, en hij geniet van het sociale contact. "Het mooiste van dit werk is dat ik elke dag met mensen kan werken. Ik ben de eerste die ze zien, en dat vinden ze fijn. Ik heb nu het gevoel dat ik écht van betekenis ben", sluit Marco af. Bij Avoord heeft hij zijn hart kunnen volgen en laat hij elke dag zien hoe waardevol hij is. Niet alleen als gastheer, maar vooral als mens.

Bekijk hier de mogelijkheden als gastvrouw of -heer bij Avoord voor jou.