Sylvia
Sylvia
Coördinator Het Warm Hart

Sylvia

Sylvia zit helemaal op haar plek bij Avoord: ‘Ik werk met de mooiste doelgroep’

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende medewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag vertelt Sylvia waarom werken in de zorg haar uitdaagt: ‘Je werkt met de mooiste doelgroep die er is.’

Als coördinator van grand café Het Warm Hart is Sylvia vaak in het grand café te vinden. “Ik ben het aanspreekpunt voor de zorgcollega's, de cliënten en hun families. Daarnaast controleer ik het rooster, plan ik de ruimtes in en ondersteun ik mijn collega's van de horeca zodat zij hun werkzaamheden goed kunnen uitvoeren. En ik doe de facturatie en de kasafdracht. Ik begin de dag het liefst met een kopje koffie met mijn collega’s, maar dat lukt niet altijd.”

Nieuwe taken

Sylvia vertelt hoe haar positie vanwege corona steeds verandert: “Toen alles op slot ging moesten we de horeca sluiten. De bewoners kwamen niet meer bij ons in het restaurant, dus brachten we de maaltijden langs bij de bewoners. En dan moet je met veel meer dingen rekening houden. Dieetwensen, de medicatie die mensen bij de maaltijd slikken en de tijd waarop ze willen eten.

Het restaurant is net een huiskamer, daarom zijn we erg betrokken bij de bewoners. Je ziet elkaar iedere dag, de bewoners delen alles met je. En als het dan niet goed gaat met iemand is dat verdrietig. Het liefst ben ik altijd bereikbaar om mee te denken en mee te helpen. Ik vind het soms moeilijk mijn telefoon uit te zetten. Maar dat is de betrokkenheid die bij dit vak hoort.”

Je ervaart de afwisseling van werken in de horeca, voor de leukste doelgroep.

Geen stijve bedoeling

Sylvia had niet gedacht dat werken in de zorg haar zo zou bevallen. “Je ervaart de afwisseling van werken in de horeca, voor de leukste doelgroep. Je ziet hoe tevreden de bewoners zijn. Ze kennen je, vertrouwen je, delen hun verhalen met je. Het is heel bijzonder om voor deze mensen iets te kunnen betekenen. Je maakt echt het verschil voor ze, al is het maar door het borrelglaasje nogmaals te vullen of een cakeje bij de koffie te geven. Nu denk ik: ik ga hier nooit meer weg.”

Wanneer het kan, maken Sylvia en haar teams er een speciale gelegenheid van. “Je wilt voor een bepaalde beleving zorgen zodat de mensen mee blijven doen. Tijdens Kerst, Valentijnsdag of carnaval versieren we de hele locatie. Daarin worden we goed gesteund door Avoord. In de vakantie introduceerden we een landenthema, om toch dat vakantiegevoel te creëren. Er kwam meteen budget vrij voor versiering, kleding, een speciaal menu en heerlijke gerechten.”

Positieve teams

Sylvia is verantwoordelijk voor twee teams en ook voor hen wil ze dat iedereen plezier heeft. “Door corona moesten we steeds omschakelen, maar samen zetten we de puntjes weer op de i. Het allerbelangrijkste is dat iedereen met plezier naar zijn werk gaat. Daar hebben de bewoners het meeste profijt van.”

En dat laten de bewoners graag zien: “Tijdens een evenement vroeg één van de bewoners om de microfoon: om ons te bedanken voor onze inzet. We kregen applaus en zoveel waardering. Ik zit hier helemaal op mijn plek. Lekker eten, een mooie doelgroep en fijne collega's, wie houdt daar niet van? Je krijgt er heel veel voor terug!”