Suzanne
Suzanne
Verpleegkundige

Suzanne

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende zorgmedewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag is Suzanne Oonincx (48) aan het woord, die als verpleegkundige op de dagopvang werkt. “Wij zorgen ervoor dat het welzijn van alle betrokkenen in balans blijft.”

Het welzijn in balans

De dagopvang is een belangrijk onderdeel van de zorg die Avoord biedt, vertelt Suzanne. “Vaak wordt de dagbesteding vergeten, maar wij zorgen juist voor een goede balans in het leven van de cliënten, de mantelzorgers, de familie en de andere professionals. Mensen komen overdag bij ons om een zinvolle daginvulling te ervaren. Onze cliënten hebben dementie, en dankzij de dagopvang kunnen ze langer thuis blijven wonen. Wanneer de cliënten bij ons zijn, heeft de familie of de mantelzorger even rust. Ik vind het belangrijk om het welzijn van iedereen in balans te houden.”

Een tweede thuis

Dankzij de dagopvang maken cliënten met dementie nog steeds deel uit van van het dagelijks leven. “Als team is het ons doel om verbinding te maken met de cliënten. Wij zorgen ervoor dat mensen zich thuisvoelen bij ons. Dat ze zich veilig voelen en de dagbesteding als een tweede thuis zien. En ook dat ze aan het einde van de dag weer met een fijn gevoel naar hun eigen huis gaan. Soms weet je niet wat zich achter die gesloten deuren afspeelt. Nuttigen ze een maaltijd als ze thuiskomen? Komt de familie langs? Gaan ze op tijd naar bed? Door nauw contact en samen te werken met de casemanager, mantelzorger en thuiszorg, krijgen we dit vaak snel in beeld en kunnen hierop inspelen. De band die wij met de cliënten opbouwen is er ook één van vertrouwen.” 

Werken met je hart

In de zorg werk je met je hart, vertelt Suzanne. “Je hebt bepaalde kennis opgedaan en je past je deskundigheid dagelijks toe op je werk. Maar bovenal is werken in de zorg werken met je hart. Ook wordt er regelmatig een beroep gedaan op ons improvisatietalent. Want wanneer je werkt met mensen met dementie is er geen protocol dat je op acht verschillende patiënten tegelijkertijd kunt toepassen. Het belangrijkste is het creëren van een veilige omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn ongeacht de fase van dementie. Je deskundigheid helpt je rationeel te handelen, daarnaast werk je op gevoel. Bij Avoord willen we juist de zelfredzaamheid van de cliënten stimuleren en dan moet je constant meebewegen op je gevoel.” 

Suzanne gelooft in balans: ‘Werken in de zorg is werken met je hart, dat combineer je met deskundigheid

Muziek Doet Leven

Wanneer je werkt vanuit je gevoel maak je het verschil. Suzanne: “Een mooi project dat ik ben gestart dankzij een subsidie en samenwerking met het cultureel centrum in Etten-Leur is: Muziek Doet Leven. Uit onderzoek blijkt dat het ‘muziekbrein’ voor mensen met dementie heel goed in stand blijft. Samen met een muziekagoog prikkelen we het geheugen. De ene keer met dans, de andere keer met verhalende muziek. Daarmee bezorgen we de mensen een geluksgevoel en halen we herinneringen op. Dit gaat verder dan alleen maar samen liedjes zingen.”

Trots op de zorg

Wat de zorg zo bijzonder maakt zijn de betrokkenheid en haar team, vertelt Suzanne. “We hebben een hecht team, iedereen staat voor elkaar klaar. Als je ergens mee zit, is het vaak met een appje in het groepsgesprek van het team opgelost. De bereidheid is heel groot. Maar soms is dat lastig, want mensen in de zorg zijn gewend altijd te geven en dan bestaat de kans dat je jezelf voorbij loopt. Daarom is mijn tip om als zorgmedewerker ook goed voor jezelf te zorgen. Door een balans te vinden in het geven en nemen zorg je ervoor dat je zelf in je kracht komt te staan. Je mag namelijk trots zijn op jezelf omdat je in de zorg werkt.”