Sonja
Sonja
Mbo-verpleegkundige in de wijk

Sonja

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende medewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag is Sonja Oomen aan het woord. Zij is mbo-verpleegkundige bij Avoord AanHuis in Etten-Leur.

“Naast mijn functie als mbo-verpleegkundige bij Avoord Aanhuis, volg ik de opleiding Adviseur Zorg en Technologie. Je leert om cliënten en medewerkers advies te geven over het gebruik van hulpmiddelen. Het inzetten van hulpmiddelen in de zorg gebeurt steeds vaker, maar niet alle collega’s zijn op de hoogte van alle hulpmiddelen. Het komt daardoor wel eens voor dat collega’s tegen een probleem aanlopen, maar niet weten dat er misschien een hulpmiddel voor is en daar kan ik dan bij helpen”, vertelt Sonja.

Van betekenis zijn
Het iets kunnen betekenen voor een cliënt, vindt Sonja erg mooi: “De cliënt stapje voor stapje weer in eigen kracht zetten door te kijken wat de cliënt zelf nog kan en eventueel kan leren. Zo had een cliënt last van haar hand na een ongeluk. Ze was volledig in zorg bij ons. Samen gingen we kijken wat ze zelf kon en waar ze nog hulp bij nodig had. Haren kammen ging lastig, maar met een kam met een langer handvat lukte het wel! Als je dan ziet hoe trots de cliënt is, geeft dat je een heel fijn gevoel.”

In de laatste levensfase ben je van betekenis voor de cliënt, maar kun je dat ook zeker voor de naasten zijn: “Ophalen van mooie herinneringen, een luisterend oor zijn of geruststellen voor wat komen gaat. Het zijn kleine gebaren maar wel erg waardevol”, vertelt Sonja.

Volg je hart
Sonja: “Ben je benieuwd naar het werken in de zorg? Ik zou zeggen: volg je hart en als je twijfelt, loop een keer mee in een team zodat je zelf ervaart hoe het is. Het is een mooi vak!”

Ben je benieuwd naar de vacatures? Bekijk deze hier. En meer verhalen van medewerkers vind je hier.

 

Collega’s adviseren en helpen met het inzetten van hulpmiddelen is wat ik ook graag doe