Romy
Romy
Verpleegkundige

Romy

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende zorgmedewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. 

Romy Peeters combineert de hbo-opleiding Verpleegkunde met werken in de flexpool van Avoord: “Je bouwt hier zoveel ervaring op!”
Als vakantiekracht gaat Romy een paar jaar geleden binnen Avoord op ontdekking welk type zorg het beste bij haar past. “Ik werkte op de PG-afdeling en het leuke is dat je met mensen van allerlei disciplines samenwerkt. Met Helpenden, Verzorgenden IG, Verpleegkundigen, Diëtisten, Ergotherapeuten, Artsen, Arts-assistenten en Gespecialiseerde Verpleegkundigen.” De functie van Verpleegkundige sprak haar het meeste aan: “Ik vind het mooi om vanuit professionaliteit en expertise te handelen.”

Voordelen van de flexpool 

Wat het werken in de zorg voor haar zo bijzonder maakt? “Je kunt echt iets voor mensen betekenen. Ze waarderen het als je langskomt. De opluchting in hun ogen en de last die van hun schouders valt als ik zorg verleen, dat geeft mij energie!” Inmiddels combineert Romy haar studie met de flexpool van Avoord. “Ik kan mezelf voor diensten inschrijven wanneer het voor mij uitkomt, ik zit nergens aan vast en het is heel fijn om zo flexibel te zijn. Ook mag ik het type dienst zelf bepalen: soms werk ik op een woongroep, een andere keer in de thuiszorg of op de appartementen van Avoord.  

Tijdens haar stageperiode komt ze in aanraking met een cliënt die onlangs zijn nek heeft gebroken. “Het is heel bijzonder om vanaf het begin zorg te verlenen. Hierdoor krijg je zoveel meer inzicht in iemands vooruitgang en genezingsproces. Het geeft deze cliënt zoveel verlichting om even de brace af te hebben en weer geschoren te zijn. Als je dan na verloop van tijd een compliment krijgt voor de goede zorg, dan geeft dat zoveel zelfvertrouwen.”

Bij Avoord krijg ik de kans te ontdekken welke zorgdiscipline het beste bij mij past

Respect

Respect is iets wat Romy vooral terugziet bij haar werkgever. “Bij Avoord denken ze écht mee hoe mensen het zelf graag willen. Er wordt niet gedacht in belemmeringen, maar juist in mogelijkheden. Hoe kunnen mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven leven?” Een mooi voorbeeld noemt Romy van een cliënt van haar met een halfzijdige verlamming. “Het was zijn wens om te blijven sporten, maar wat zijn de opties? We hebben meegekeken wat we voor deze man kunnen betekenen. Waar kan hij nu nog zijn energie in kwijt? Wat is er nog mogelijk?

Avoord heeft hem het sportprogramma Koersbal aangeboden. Dit lijkt op jeu de boule, maar is nét iets anders. Ik vind het mooi dat ze hier echt kijken hoe je iemand binnen de beperkingen die hij of zij heeft, toch vooruit kunt helpen.” 

In de toekomst hoopt Romy nog veel meer ervaring in de thuiszorg op te doen. “Daar beleef je vaak kortdurige zorgmomenten, maar wel van grote waarde. Mensen hebben vaak nog een heel leven naast de zorg. Ik vind het mooi om mensen een zo lang mogelijk zelfstandig leven te bieden, zonder belemmeringen.”