Petra
Petra
Verzorgende IG

Petra

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende zorgmedewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag vertelt Petra Redert over haar werk als verzorgende IG op de nachtdienst van tijdelijk verblijf. “Mijn collega’s zijn blij dat ik de uurtjes in de nachtdienst draai.”

Bewuste keuze

Petra werkt in de nachtdienst als verzorgende IG op de afdeling tijdelijk verblijf. “Ik werk liever wat meer diensten achter elkaar zodat ik niet steeds hoef te schakelen. Dat vind ik te zwaar. Nu heb ik structuur op mijn werk en dat is goed te combineren met mijn kinderen. Ik werk al sinds de geboorte van mijn zoon in de nachtdienst, jaren geleden. Deze structuur geeft mij rust, ik weet precies waar ik aan toe ben. Ik vind het heerlijk. En gelukkig slaap ik overdag goed!”

Tijdelijk verblijf

Tijdens haar dienst heeft Petra vaste taken, maar moet ze ook inspringen wanneer het onrustig wordt. “Het is altijd even afwachten hoe lang iemand bij ons blijft. Soms is het verblijf kort omdat iemand uit het ziekenhuis komt en nog niet helemaal hersteld is. Andere keren wacht iemand op een plekje in de woongroep en dan blijven cliënten soms wel maanden bij ons op de afdeling. Dat is leuk, want als ik na een week weer terugkom, herkennen ze je als de zuster die je zo lekker in stopt. Ondanks de tijdelijke aard van de afdeling bouwen we ook een band op met de cliënten. Maar het is de dankbaarheid van de mensen die het werk zo mooi maakt. De glimlach van een cliënt, een aai over je schouder of simpelweg een ‘dankjewel zuster’ betekent heel veel.”

Genieten van de kleine dingen

Om iets terug te doen voor haar cliënten probeert Petra het zo gezellig mogelijk te maken op de afdeling. “Je wilt zoveel mogelijk aandacht geven aan de cliënten. We proberen het gezellig te maken met de kleine dingen die we hebben. Laatst kregen we bijvoorbeeld een doos badzeepjes cadeau, die we gebruikt hebben om de handen van de cliënten te behandelen en daarna de nagels mooi te knippen en lakken. Dan zie je ze genieten.”

Soms is het ook wel eens moeilijk, bijvoorbeeld wanneer iemand komt te overlijden. “Vorig jaar heb ik iemand gereanimeerd die het niet heeft gered. Dat is verdrietig. Als collega’s zoek je elkaar dan op om erover te praten, tijdens de nachtdiensten hebben we erover gesproken. Dan is het fijn dat je elkaar hebt om dit soort dingen te delen, je zoekt toch de bevestiging dat je goed gehandeld hebt.”

Petra werkt als verzorgende IG in de nachtdienst: ‘Ik vind het heerlijk dat ik niet hoef te schakelen tussen dag- en nachtdiensten

Volg je hart 

Voor Petra was de keuze om in de zorg te gaan werken er één die ze met haar hart maakte. “Ik ben een zorgzaam type en zorg altijd eerst voor een ander, dan pas voor mezelf. Hoewel ik eigenlijk met kinderen wilde werken, ben ik blijven hangen in de ouderenzorg. Omdat ik mijn hart heb gevolgd. Dat is dan ook mijn advies: als je twijfelt over werken in de zorg, volg dan je hart. Waar ligt je ambitie? Er zijn zoveel verschillende functies, verschillende afdelingen, verschillende locaties… Loop een dagje mee als je wil ontdekken waar jouw hart ligt.”