Linda
Linda
Verzorgende IG met een opleiding van Avoord

Linda

Linda van den Heuvel: ‘Ik wilde meer vanuit mijn hart gaan werken’

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende zorgmedewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag deelt Linda haar ervaring. Zij verruilt de financiële wereld voor een baan in de zorg. “Het leukste is de verbinding die je met mensen kunt maken.” 

Met een tevreden gevoel blikt Linda van den Heuvel (53) terug op de keuze die ze een paar jaar geleden maakte. Twee jaar verwijderd van haar 25-jarig jubileum bij het casino, besluit ze haar hart te volgen. Haar zorghart. Allereerst in de uitvaartbranche en als even later haar oog valt op een vacature bij Avoord, besluit ze als zij-instromer de verkorte opleiding tot verzorgende IG te volgen. “Vooral de combinatie werken-leren en het versnelde traject spraken mij erg aan.” 

‘Een aaneenschakeling van mooie momenten’

Wat het werken in de zorg voor haar zo leuk maakt? “Het menselijk contact en vooral de verbinding die je er kunt leggen. Door met luchtigheid en humor iemand écht te laten lachen, zodat iemand zich even geen zorgvrager voelt, daar word ik blij van. Maar ook dat mensen zich vertrouwd genoeg voelen om hun verhaal aan mij te vertellen. Vooral de wat oudere generatie houdt vaak vast aan het spreekwoordelijke ‘niet klagen maar doorgaan’, daar probeer ik doorheen te prikken in de hoop dat ze een keer echt zeggen hoe het met ze gaat.” 

Ik wilde meer vanuit mijn hart gaan werken

Dat Linda vanuit haar hart werkt blijkt wel als ze vertelt over één van haar mooie momenten uit haar zorgcarrière: “Een mevrouw, bedlegerig maar helder en pienter van geest, geniet volop als ze buiten het zonnetje ziet schijnen want ze is echt een buitenmens. Ik vraag mijn collega’s hoe lang het geleden is dat deze mevrouw naar buiten is geweest. Ze hebben geen idee…” Linda besluit een momentje te realiseren. “Ik heb de tijd genomen om haar in de rolstoel mee naar buiten te nemen. ‘Ik heb best zin in een sigaretje’, zei de mevrouw.” Even later biedt een voorbijganger haar een shaggie aan, evenals brood om de eendjes te voeren. “Het was een aaneenschakeling van mooie momenten.” 

‘Je zag haar verzachten’

De bewoonster raakte niet uitgepraat over deze bijzondere herinneringen: “Ze heeft nog dagen geroepen dat ze zo’n mooi kleurtje op haar gezicht heeft van de wandeling.” Als later blijkt dat deze mevrouw zich in de terminale fase van haar leven bevindt, besluit Linda haar op te zoeken. “Ze is niet meer aanspreekbaar, dus leg ik mijn hand op haar hoofd. Ik zeg haar: ‘Het is goed zo’. Je zag haar verzachten…” 

Linda is dankbaar voor haar carrièreswitch. “In een korte tijd heb ik zoveel geleerd, ik wil nu vooral verder groeien en dan zie ik daarna wel weer verder.” Aan mensen die twijfelen of de zorg iets voor ze is, adviseert Linda: “Ga verkennen! Laatst liep er iemand met mij mee die al langere tijd in een boomkwekerij werkte om te ontdekken of de zorg wat voor haar is. Ze dacht dat het alleen maar hollen was en is blij verrast als ze ziet dat wij de tijd nemen om met mensen een praatje te maken. Ook zij is de zij-instroom opleiding van Avoord gaan doen. Je komt er pas achter of werken in de zorg iets voor jou is door het te ervaren.”

Heb jij ook interesse in een opleiding van Avoord? Kijk hier voor meer informatie.