Jolanda
Jolanda
Verpleegkundige

Jolanda

Jolanda: ‘Voor mij is het vanzelfsprekend wat ik doe en daarom is het zo bijzonder wanneer bewoners hun dankbaarheid uitspreken’

Waarom kiezen de medewerkers van Avoord voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende medewerkers vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag is Jolanda Nouwen (34) aan het woord. Zij vertelt waarom werken in de zorg voor haar zo leuk is: “Iedere dag is een uitdaging.”

 

Geen dag is hetzelfde

Jolanda werkt als verpleegkundige in de Kloostergaard in Etten-Leur. “Ik werk al vijf jaar op deze locatie. Ik zit hier op mijn plek. Geen dag is hetzelfde, iedere dag is weer een uitdaging. Soms heb je taken gepland en kom je er niet aan toe omdat het te hectisch is. Ik vind het fijn dat ik iedere dag word uitgedaagd. Bijvoorbeeld wanneer je een bewoner probeert te overtuigen van een beslissing die beter zou kunnen zijn voor ze. Natuurlijk hou je ook rekening met de wensen van de bewoner zelf, maar soms moeten er dingen veranderen.”

Veranderingen in de zorg

Jolanda merkt dat Avoord goed inspeelt op de veranderingen in de zorg, de zorg van de toekomst. “Als organisatie gaat Avoord heel toekomstgericht te werk. Er wordt steun gevraagd van de familie en dat is nodig om onze werkdruk te verlichten. Wij betrekken de familie bij wat we doen en leggen ze uit wat er van hen verwacht wordt. Bijvoorbeeld dat ze helpen met wassen of aankleden. Of met schoonmaken en het bed verschonen, zodat wij goed ons werk kunnen doen.” 

Af en toe is dat ook een uitdaging, vindt Jolanda. “Je merkt nu al dat de werkdruk steeds hoger wordt. Dat betekent ook dat je soms ‘nee’ moet zeggen als een collega ziek is en er een dienst overblijft. Je moet je eigen grenzen bewaken anders gaat het ten koste van jezelf. Maar aan de andere kant is het een moreel dilemma: je werkt tenslotte met mensen.”

Voor mij is het vanzelfsprekend wat ik doe en daarom is het zo bijzonder wanneer bewoners hun dankbaarheid uitspreken

Een fles wijn en een bakje koffie

Gelukkig doet de werkdruk niet onder voor de dankbaarheid van de bewoners. “De mooiste momenten in mijn zorgcarrière omvatten de dankbaarheid van de mensen. Voor mij is het mijn werk en voor mij is het vanzelfsprekend wat ik doe en daarom is het zo bijzonder wanneer bewoners hun dankbaarheid uitspreken. Al is het maar door een bakje koffie aan te bieden, of wanneer de familie van een overleden bewoner ons bedankt voor onze betrokkenheid. Voor kerst kregen we allemaal een fles wijn cadeau van een bewoner. Dat zijn mooie momenten.”

Dat warme gevoel krijgt Jolanda overigens zelf ook wanneer ze bij de bewoners thuiskomt. “De zorgappartementen geven je een bijzondere kijk in iemands leven. Ieder huisje heeft zijn eigen indeling en daardoor leer je veel over de bewoners zelf. Als je niet weet of werken in de zorg wat voor jou is, dan raad ik je zeker aan een dagje mee te lopen. Dan ervaar je meteen dat mensen blij zijn als je binnenkomt, dat warme gevoel.”

Wil jij ook werken als verpleegkundige in de ouderenzorg? Bekijk hier onze vacatures en solliciteer!