Brigitte
Brigitte
Hbo-verpleegkundige

Brigitte

"Je komt hierdoor heel dicht bij cliënten en hun naasten in de meest kwetsbare periode. Mensen laten je toe en dat vind ik mooi.”

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende medewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag is Brigitte Verburgh aan het woord. Zij is hbo-verpleegkundige bij hospice Marianahof.

Brigitte: “Als verpleegkundige in het hospice begeleid ik cliënten bij het sterfproces. Je komt hierdoor heel dicht bij cliënten en hun naasten in de meest kwetsbare periode. Mensen laten je toe en dat vind ik mooi.”

Werken in een hospice is niet zwaar, maar het verandert wel hoe je naar het leven kijkt

“Het is goed om te kijken naar wat nog belangrijk is voor een cliënt in de laatste levensfase. Zo kwam er een meneer die nog niet zo oud was en een stoer uiterlijk had, bij ons in het hospice. Hij had een groot netwerk van vrienden en kennissen en hij stond positief in het leven. Zijn hobby was gitaar spelen en dat deed hij dan ook graag voor mijn collega’s. Vanaf het begin hadden wij al een  klik, dus vroeg ik: “Je hebt voor al mijn collega’s al een liedje gespeeld, maar nog niet voor mij”. “Dan gaan we dat gelijk doen", klonk het. Hij speelde “Let it be” van The Beatles en het was erg mooi.”

“Zijn gezondheid ging achteruit en hij was erg onrustig. Ontspannen lukte bijna niet meer als ik hem samen met zijn schoondochter aan het verzorgen was. Ik stelde voor om muziek aan te zetten. Ik moest terug denken aan het moment met de gitaar. ‘Let it be’ klonk door de kamer en samen met zijn schoondochter zongen we het nummer zachtjes mee. Hij ontspande steeds meer en we hebben het nummer daarna nog vaak opgezet. Als ik het nummer weer hoor, denk ik nog steeds aan hem. Voor naasten is de laatste levensfase van je  geliefde ook erg belangrijk. Zij nemen deze ervaring voor de rest van hun leven mee en wij als  verpleegkundigen kunnen het niet overdoen.”

“Werken in de zorg is het mooiste wat er is”, vertelt Brigitte. “Er is geen dag hetzelfde, je hebt fijne gesprekken en je leert er veel van.  Ik kan me mijn hele leven blijven ontwikkelen en verdiepen. Als ik opnieuw zou moeten kiezen, dan kies ik weer voor de zorg. Ik vind het belangrijk om te werken met mijn hart, mijn gevoel en met passie”

Als we vragen welke ambitie Brigitte nog heeft vertelt ze: “Ik zou het taboe op de dood willen verbreken. Daarom is het belangrijk om openlijk over hospice zorg te praten, zo kunnen mensen zien wat voor mooie plek het is en hoe waardevol het kan zijn. Werken in een hospice is niet zwaar, maar het verandert wel hoe je naar het leven kijkt.”

Wil je meer informatie over het hospice? Neem dan hier een kijkje.

Of ben je benieuwd naar de vacatures van Avoord? Die vind je hier.