Amy
Amy
Verpleegkundige

Amy

Amy houdt van de betrokkenheid in haar werk: 'Dat kijkje in iemands leven zorgt voor verbinding’

Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende zorgmedewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag is Amy Spijker (34) aan het woord over de groei die ze dankzij Avoord heeft doorgemaakt: “De grootste meerwaarde van mijn opleiding is dat ik anders naar de zorg ben gaan kijken.” 

Meerwaarde 

Amy werkt al sinds 2013 bij Avoord. “Ik begon als verzorgende IG, maar toen de uitdaging daar vanaf was, suggereerde mijn leidinggevende om verpleegkunde te gaan studeren. Het werk als verzorgende IG was heel leuk, maar ik miste dat stukje extra verantwoordelijkheid dat ik als verpleegkundige ervaar. Als verpleegkundige bied je zorg op verschillende niveaus en kijk je ook naar wat je als team kunt doen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en initiatieven door te voeren. Als verpleegkundige ben ik actief in werkgroepen, wat voor diepgang in mijn werk zorgt. Ik ben veel zekerder geworden in bijvoorbeeld verpleegtechnische handelingen zoals wondzorg en het begeleiden van cliënten bij een behandelingstraject. Ik heb meer kennis van verschillende ziektebeelden, behandelingen en medicatie. Dankzij deze opleiding heb ik meer zelfvertrouwen in mijn kennis en kunde rondom mijn werkzaamheden.” 

Een kijkje in iemands leven

Wat het werken in de zorg zo leuk maakt voor Amy? De afwisseling en vrijheid. “De diversiteit die je tegenkomt in de wijk zorgt ervoor dat iedere dag anders is. Je gaat van huis naar huis en als het mooi weer is, lekker op de fiets. Dat geeft zoveel vrijheid. Als verpleegkundige ontferm je je over cliënten met gevarieerde zorgvragen. Iedere dag is anders. Bovendien stap je letterlijk iemands leven in wanneer je bij mensen thuis komt. Soms tijdelijk, soms permanent. Je ziet hoe iemand geleefd heeft vroeger, je ziet de mens in zijn thuisomgeving, hoe iemand is en hoe iemand wil zijn. Soms moet je hierin schakelen of je eigen opvattingen opzij zetten, maar dat geeft je ook weer een open blik en creativiteit in het werk en tijdens je zorgmomenten. Dat kijkje in iemands leven zorgt voor verbinding”, vertelt Amy. “Je bouwt een goede band op met mensen, je bent onderdeel van de familie. Je wordt altijd hartelijk ontvangen, met koffie en een praatje. Maar ze vragen ook hoe het met jou gaat. De betrokkenheid is wederzijds. Werken in de zorg is niet alleen maar haasten, haasten, haasten. Je hebt ook genoeg tijd voor de mensen zelf.”

Dat kijkje in iemands leven zorgt voor verbinding

Grote betrokkenheid

Juist wanneer je zo betrokken bent bij je cliënten, hoort afscheid nemen daar ook bij. “De palliatieve zorg is een uitdaging. Het is bijzonder wanneer je iemand tijdens de laatste fase mag begeleiden. Wanneer je iemand begeleidt bij de laatste dagen van iemands leven, en je daarin cliënt en familie kan ondersteunen door de spil te zijn in het zorgproces, alles te coördineren en voor het hoogst mogelijke comfort te gaan voor de cliënt,. Dan voelt dat heel waardevol. De gesprekken die je op sommige momenten voert met je cliënt, zijn interessant, soms confronterend, maar kunnen vooral ook heel mooi zijn. Ik ga er door nadenken over wat ik zelf belangrijk vind in mijn leven, en hoe ik in de maatschappij wil staan.”

“En zeker, soms kan dat ook wel eens moeilijk zijn. Maar naast verpleegkundige ben je ook mens. Je krijgt te maken met onmacht, verdriet, met mensen die afscheid nemen van het leven en familie, maar ook met frustraties. Dat zijn met stipt op één de moeilijke momenten. Je weet dat je als verpleegkundige daar staat en professioneel moet blijven, maar je eigen gevoel is altijd nog aanwezig. Ik denk dat dat alleen maar goed is. Juist door je eigen gevoel soms toe te laten, kun je professioneel zijn en de mens begrijpen, horen en zien hoe iemand is en wat iemand nodig heeft. Soms is het goed om gewoon even stil te staan bij een situatie of het op een andere manier te bekijken. Gelukkig kun je hier altijd met collega’s over praten en kun je elkaar hierin adviseren of ondersteunen.”

Ambitie om te blijven leren

Amy hoopt van Avoord te blijven leren. “Het is zo’n hechte, warme organisatie. Er wordt van alles voor ons georganiseerd. Van ontspanning in de vorm van teamuitjes en feesten, tot betrokken begeleiding en scholingsmogelijkheden. Mijn ambitie is om te blijven leren. Dat kunnen kleine dingetjes zijn op de werkvloer, maar dat kan kan net zo goed het volgen van een opleiding zijn. Misschien ga ik ooit nog wel voor een hbo-opleiding.”

Ben je benieuwd naar onze vacatures? Bekijk onze vacatures hier.