Johan
Johan
Zorgondersteuner

Johan

Hoewel ze meer dan welkom zijn, kom je ze in de ouderenzorg niet vaak tegen: mannelijke zorgverleners. Johan Beljaars (59) is een van die uitzonderingen. Hij is niet alleen een vertrouwd gezicht op de afdeling, maar ook een bron van rust, humor en levenservaring voor zowel collega’s als bewoners. Na een indrukwekkende carrière van 36 jaar bij de marine, koos hij er bewust voor om na zijn pensioen iets te betekenen in de zorg. Zijn verhaal toont betrokkenheid, teamspirit en vooral: menselijkheid.

Van marinier naar zorgverlener

"Ik wilde iets doen wat er écht toe doet," zegt Johan, terwijl hij terugblikt op zijn keuze om de zorg in te gaan. Na zijn pensioen bij de Mariniers werkte hij al met mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en deed hij vrijwilligerswerk met ouderen. “De stap naar de zorg voelde daarom logisch. Inmiddels werk ik alweer drie jaar bij Avoord als zorgondersteuner. Het geeft me veel voldoening om iets extra’s te kunnen betekenen voor mensen in hun laatste levensfase.”

Die behoefte om anderen te helpen zit diepgeworteld bij Johan. Tijdens zijn jaren bij defensie was hij naast zijn basisfunctie ook vertrouwenspersoon en hulpverlener bij traumatische ervaringen. “Soms was ik een strenge instructeur, andere keren een vaderfiguur. Mensen voelen zich op hun gemak bij mij, en dat zie ik nu ook terug in mijn werk hier. De bewoners en hun families vertrouwen op me, en dat voelt goed.”

Kleine dingen met grote betekenis

Wat Johan het meest raakt in zijn werk, zijn de kleine momenten die grote waarde hebben voor de bewoners. “Er is een meneer die ik verzorg, hij ligt nu in zijn laatste levensfase. Altijd als ik kwam, vroeg hij me om hem te scheren. Het zijn die kleine dingen zoals dit die voor een ander van grote betekenis zijn. Even zitten, handdoekje erbij en samen scheren. Of nog een laatste gesprekje kunnen voeren op iemands sterfbed. Dat is ongelooflijk waardevol.” Ook onder de bewoners is Johan een vertrouwd gezicht. “Er is altijd een dame die vraagt: ‘Waar is Johan?’ Dat soort momenten geven je het gevoel dat je echt iets betekent voor een ander.”

Werken als man in een vrouwelijke wereld

De ouderenzorg wordt vaak gezien als een vrouwengebied, maar Johan voelt zich prima op zijn plek. Toch geeft hij toe dat er verschil is tussen zijn vroegere werkomgeving bij defensie - een echte mannenwereld - en zijn huidige werk bij Avoord. “Bij de marine is alles heel direct. Je bent rechttoe rechtaan, en knopen doorhakken gaat snel. In de zorg gaat het wat genuanceerder, vooral als je samenwerkt met veel vrouwen. Ze waarderen mijn directe aanpak, maar ik ben ook flexibel geworden. Ik leid nu graag teamvergaderingen en zorg ervoor dat we concreet blijven, zonder de essentie te verliezen. Vanuit de vrouwen hoor ik dat ze het fijn vinden dat ik net even anders te werk ga dan zij.”

Toch ziet Johan graag een betere balans tussen mannen en vrouwen in de zorg. “Bij defensie was 10% van de medewerkers vrouw. Dat was te weinig; een goede mix is beter. Dat geldt andersom ook voor de zorg. Het hoeft geen 50/50 verdeling te zijn, maar 30% mannen zou al veel schelen. Mannen brengen toch iets anders in de dynamiek, en dat wordt gewaardeerd.”

Johan switchte van marinierswereld naar zorgheld bij Avoord: ‘Dit werk doet er echt toe’

Een teamplayer en creatieve geest

Johan beschouwt zichzelf als een teamplayer en iemand die bijdraagt aan het bouwen van een hecht team. “Binnen defensie was ik altijd een teambouwer, en dat merk ik nu weer. Ik ben misschien een beetje een vreemde eend in de bijt als man, maar ook een soort smeermiddel binnen het team. Collega’s bellen me regelmatig als ze ergens mee zitten, dat vind ik fijn.” Ook op creatief vlak levert Johan zijn bijdrage. “Ik ben gek op schilderen en klussen. Zo heb ik hier bij Avoord wandschilderingen gemaakt en een pergola gebouwd. Het is leuk om te zien dat mijn creativiteit gewaardeerd wordt, ook door het management.”

Humor en betrokkenheid

Humor is voor Johan minstens zo belangrijk in zijn werk. “Niet alles moet te serieus zijn. Vooral met stagiaires probeer ik er altijd een beetje de humor in te houden. Zij komen vaak een beetje verkrampt binnen omdat ze het zo spannend vinden. Ik zie daar altijd een leuke uitdaging in: ze losmaken, zodat ze zien dat het ook leuk mag zijn. Het werk is serieus, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor een grapje.”

Johan’s positieve instelling, levenservaring en oprechte betrokkenheid maken hem een bijzonder gewaardeerde kracht bij Avoord. Zijn verhaal laat zien dat de zorgsector veel te bieden heeft, ook voor mannen. Zoals hij zelf zegt: “Wat je erin stopt, krijg je er ook uit. Als je jezelf openstelt en met een positieve houding het team binnenkomt, dan komt het vanzelf goed.”

Benieuwd of de functie zorgondersteuner iets voor jou is? Kijk dan op hier.